Mikrolinka pro navažování sypkých materiálů

Stručný popis.

Na obrázcích je zobrazena mikrolinka, tj. zařízení, které je určené pro navažování vícero sypkých materiálů - mikrokomponent. Nejprve je nutné naplnit provozní zásobníky příslušnými materiály ( z big-bagů, pytlů atd.), které jsou umístěny v rámu mikrolinky. Dále operátor zvolí požadovanou recepturu, případně zadá další parametry, a vydá pokyn k zahájení výroby. Na to se provede postupné automatické dávkování jednotlivých materiálů do zásobníkové váhy mikrolinky. Dokončená navážka se po otevření uzávěru váhy přemístí do míchačky, kde nastává její homogenizace s dalšími materiály.
Po té následuje přesun směsi k dalšímu zpracování do dalšího technologického uzlu či k finální expedici jako je balení, pytlování či plnění směsi do malých kontejnerů apod.
Naše firma Dites-Váhy je schopna rovněž zajistit většinu ze souvisejících technologických uzlů. Mikrolinka se uplatní při výrobě speciálních vícekomponentních směsí, například v krmivářství, potravinářství, chemickém a stavebním průmyslu apod. Mikrolinka bývá součástí většího technologického celku.
Kapacita váhy bývá obvykle jen 20-50kg, běžný počet komponent se pohybuje okolo 10-15, často ale i více (zatím je maximum 24 komponent). To je kromě požadavku zákazníka podmíněno prostorovými možnostmi v místě instalace.
Jak samotná mikrolinka tak celá technologie je napojena na řídicí systém s automatem PLC Siemens, s možností dálkového přístupu a servisu. Rozsah řízení a evidence je pak na domluvě se zákazníkem. V případě zájmu upřesníme možnosti mechanického řešení i možnosti a způsob řízení..

Hlavními prvky jsou kromě zásobníkové váhy:
- podavače ( šnekové, vibrační)
- rozrušovače materiálů
- nerezové zásobníky materiálu - objem cca 300 litrů
- víka a uzávěry provozních zásobníků
- nosný rám mikrolinky
- indikátor hmotnosti s automatem PLC
- rozvaděč řízení

Volitenými prvky dle požadavků na vlastnosti a funkce mohou být:
- mechanické uzávěry na podavačích pro přesnější dávkování
- příložné vibrátory či profuky pro zamezení klenbování materiálů
- indikátory hladiny materiálů v zásobních
- víka sil s pneumaticky ovládanými zámky včetně indikace jejich stavu
- podavač nebo svod na výpadu z váhy
- oddělovací mezizásobník pod váhou
- řídicí systém včetně volby a nastavení receptury a parametrů, korekcí pro přesné dávkování, evidence navážek a spotřeby materiálů
- atd.

Stručný postup výroby směsi
Do zásobníků mikrolinky jsou ručně či poloautomaticky naplněny navažované materiály. Dávkování jednotlivých komponent ze zásobníků do váhy probíhá plně automaticky dle zvolené receptury (velikost dávky a její pořadí) plnicími dopravníky. Pro zvýšení přesnosti každé navážky je použita tzv. dynamická korekce dávky podle typu a vlastností jednotlivých materiálů. Po navážení dávky je váha vyprázdněna přes oddělovací uzávěr do následné technologie.

Přednosti mikrolinky
- přesnost dávkování, zajištění kvality vyráběné směsi
- dodržení požadované receptury
- bezobslužný pracovní cyklus probíhá dle instrukcí z nadřazeného řídícího systému
- možnost volby variant komponent do jedné dávky (směsi)

Použití mikrolinky je zejména při výrobě krmných směsí, v potravinářském, chemickém průmyslu a při výrobě speciálních stavebních směsí.

Popis obrázků v pořadí
1. pohled na uspořádání dávkovacích cest
2. jako pracovní sila mohou být zčásti použity zavěšené big-bagy
3. řešení mikrolinky s vyprázdněním do přepravníku pneudopravy pod váhou

4. zadní výpady šnekových dopravníků a pneurozvod linky
5. průmyslový rozvaděč řízení
6. uzávěr pracovního sila s pneumaticky ovládaným zámkem proti záměně materiálu

Kontaktujte nás

Adresa

DITES-VÁHY spol. s r.o.

Suchovršice 168

542 32 Úpice


Čekejte prosím, odesílám Váš dotaz